Cum își începe copilul tău ziua?

  • 0 comments

Cum își începe copilul tău ziua?
Cum îți începi tu ziua?

Știai că … copilul culege majoritatea informațiilor  despre cum să se comporte, ce să gândească și ce să creadă din ceea ce vede la părinții lui?

Acest aspect se aplică chiar și la cele mai normale sau naturale lucruri pe care noi la facem…ca de exemplu cum ne începem ziua. Și ca orice în viață, poate fi începută  prost sau bine. Putem alege să începem cu o atitudine pozitivă, anticipând  ce lucruri minunate sunt pregătite pentru noi sau ne putem începe ziua cu un sentiment de groază și cu dorința de termina cât mai repede ceea ce ne-am propus.
Legea atracției spune că la final vom avea parte de ceea ce gândim, simțim sau credem. Având asta  în minte, rezumăm la ideea că  modul în care va decurge întreaga ta zi depinde de cum alegi să o începi.

Ca și părinți, suntem în poziția de a modela la copiii noștri ideea că începând  fiecare  zi cu o atitudine pozitivă, aceasta  va afecta calitatea vieții noastre. Și nu este o cale mai bună de a face acest lucru  decât aceea de a te trezi petrecând câteva momente pentru a –ți analiza viața, pentru a te bucura și a fi recunoscător de tot ceea ce ea îți oferă.
A fi într-adevăr recunoscător este mult mai mult decât a spune „mulțumesc” sau  „apreciez asta”.  Adevărata recunoștintă este o atitudine a sufletului. Este un sentiment mai presus de tine . Este un sentiment ce preia controlul și te face să simți că sufletul își zâmbește.

În continuare, Denny Hagel, avocat și trainer în parenting, ne povestește:

“În copilărie, pentru mine diminețile erau cele mai frumoase momente. Fiind cea mai mare dintre cei cinci frați, era de datoria mea s-o ajut pe mama să pregătească micul dejun. Dintre copii, eram totodată prima care se trezea  și care o vedea pe mama pregătindu-se să înceapă o nouă zi, și totodată pregătindu-ne și pe noi. În fiecare dimineață mă întâmpina cu un zâmbet duios spunându-mi “Bună dimineața, prima mea binecuvântare!”, apoi îmi dădea o îmbrățișare caldă  ce mă făcea să mă simt cea mai iubită de pe Pământ. Apoi apăreau pe rând cei mai mici, iar mama îi întâmpina pe fiecare în parte cu : “Bună dimineața, a doua mea binecuvântare!”, …” a treia” etc. La masă, în timp ce luam micul dejun, ne întreba pe fiecare cum am dormit, ce am visat și ce vom face în acea zi.
Discuțiile de la micul dejun erau mereu haotice, vorbeam mereu unul peste altul, fiind obișnuiți oarecum să purtăm mai multe discuții într-una singură.
Mama nu ne-a îndemnat niciodată precis să ne gândim intenționat de ce suntem recunoscători în fiecare dimineață … ne-a modelat această atitudine prin felul ei de a fi. Privind-o pe ea, mi-am dat seama că asta însemna să fii recunoscător. Este ceva ce se simte în atitudinea ta. Vine din suflet.”

Copiii noştri ne privesc, și asemenea unui burete, sunt pregătiți să absoarbă tot ceea ce le oferim.

Ei învață neîncetat de la noi. Învață nu din vorbele cu care încercăm să-i educăm, ci din comportamentul, sentimentele, atitudinea noastră în viața de fiecare zi. Toate acestea reprezintă pentru copii un model ce le va guverna întreaga existență viitoare. Pentru a instala cadrul dragostei și recunoștinței avem nevoie de câteva minute și acesta poate avea un impact imens în modul în care copiii abordează viața.
Bibliografie:

Denny Hagel, 2012, How Do Your Children Start Their Day?, The missing secret to parenting

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totală sau parţială a textului se pedepsește conform legilor în vigoare.

Share Social