Educatia copiilor

  • 0 comments

Ce reprezinta educatia unui copil in ziua de azi?  Sa fie setul de norme morale insuflate in primii 7 ani de viata sau lista de reguli scolare din institutiile de invatamant? Cert este ca, odata interiorizate aceste canoane, ‘micutul om’ este pregatit sa biruie obstacolele vietii.

In primul rand, educatia incepe de acasa. Adeseori, noi subestimam inteligenta unui copil, dar el e capabil sa imite comportamentele parintilor fie ca acestea sunt favorabile sau nu. De aceea, ori de cate ori se isca o cearta intre parinti, e indicat ca aceasta sa nu aiba loc in prezenta copilului.

Mai mult, cand observi copilul avand un comportament impropriu ce nu corespunde cu regulile casei (ex: vrea sa atinga aragazul) e recomandat sa il opresti vorbindu-i cu calm despre urmarile faptei lui (ex: ce spuneam ca se poate intampla daca atingi aragazul?) si astfel ii oferi sansa de a-si repara comportamentul.

E foarte important sa nu ii spui NU unui copil. Dupa cum bine stim, atat la copii cat si la adulti, interdictia nu face altceva decat sa accentueze curiozitatea. Probabil te intrebi: si atunci cum il feresc de comportamentele nepotrivite? Regula de aur: ALTERNATIVA. Cand un copil pune mana pe un obiect pretios e bine sa ii oferi o jucarie care sa inlocuiasca acel artefact si sa ii spui ca e de preferat sa se joace cu propriile sale jucarii; toate acestea pe un ton cald si calm; evita sa fii cinic/a.
O greseala pe care multi parinti o fac este sa-si trimita copilul la colt. Sub 7 ani, copilul nu are capacitatea de a reflecta asupra propriilor comportamente si nu le percepe ca fiind improprii; el nu cunoaste intelesul rusinii. Astfel, e incorect sa ii acordam copilul un timp la colt pentru a se gandi la actiunile lui deoarece el o va intepreta ca o situatie in care el trebuie sa stea si sa faca liniste.

Folosind metodele de invatare conditionata, copilul incepe sa realizeze ca exista o legatura intre modul in care se comporta si consecintele ce rezulta in urma comportamentului. Sistemul recompenselor determina copilul sa fie constient de faptele bune pe care le face si sa-si doreasca sa mentina acel comportament.

E important sa ii oferi feedback verbal copilului, sa-i lauzi faptele: “bravo”, “foarte bine”, “ai facut un lucru foarte frumos” etc. ; iar cand e nevoie sa-si imbunatateasca performantele e recomandat sa folosim metoda sandwich: incepem cu aspecte pozitive, continuam cu cele ce ar putea fi imbunatatite si incheiem cu alte aspecte pozitive.
“Scopul educatiei este de a transforma oglinzile in ferestre.”
(Sydney J. Harris)

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.

Share Social