Stima de sine: cheia viitorului copiilor nostri!

  • 0 comments

Ce putem face in privinta aceasta?

Increderea  in fortele proprii si autoaprecierea sunt cele mai pretioase cadouri pe care le poti oferi copilului tau. Cand un copil are o buna parere despre el insusi, isi cladeste si se bucura de prietenii de durata, de o viata fericita, vor fi incantati sa invete mereu ceva nou si sa fie provocati. Chiar daca vor intampina obstacole, le vor depasi fara mari probleme.

La copii, stima de sine este determinata de cat de mult se simt ei iubiti si de cat de capabili se simt pentru a face un anumit lucru. Totusi stilurile de parenting exprimate de majoritatea parintilor sunt fie cele prin care incearca sa controleze prea mult, fie cele prin care  incearca sa protejeze peste masura.

Stil parental in care predomina controlul

Ce rezultate am daca sunt un parinte ce controleaza prea mult?
Fie un copil care se conformeaza (semn de stima de sine scazuta), fie un copil ce devine un “mini-eu” ce incearca la randul sau sa ma controleze pe mine. Copilul pur si simplu se supune cerintelor (se conformeaza, face pe plac, se retrage, devine  pasiv, timid si rusinos cand se simte amenintat). O alta situatie poate fi aceea in care copii adopta comportamentul de a iesi in evidenta (prezinta un temperament isteric, furie, agresiune etc.).
Oricare ar fi situatia in care te afli, copilul tau nu se simte respectat, asa ca ceea ce faci tu ca parinte nu functioneaza – prin urmare poti sa incerci ceva diferit. Cum spunea si Mahatma Gadhi: “Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!”

Stil parental in care predomina protectia peste masura

Parinte ce protejeaza peste masura  – rezultatul?! Un copil ce ramane mai mult sau mai putin neajutorat – care renunta repede si iti cere sa faci lucruri in locul lui, care manifesta multa frica si anxietate fata de nou, un copil ce nu-si dezvolta competente sau o stima de sine buna. Parenting-ul sau ceea ce inseamna “a fi un bun parinte” presupune  a oferi copilului oportunitati de a face el insusi lucruri, pentru a atinge toate etapele dezvoltarii sale la timpul potrivit.
Secretul este: Nu face niciodata pentru un copil ceea ce poate face el sau ceea ce poate el invata sa faca. Altfel spus, ofera copilului oportunitatea de a deveni capabil, de a fi activ si de a invata, chiar daca invata din greseli. Este in regula sa greseasca! Si el trebuie totodata  sa stie lucrul acesta! Persoana care nu face greseli nu cladeste niciodata nimic, nu creste, nu se dezvolta! Laudati, incurajati si spijiniti mereu eforturile de invatare ale copilului dumneavoastra!

Stil parental ferm?

In loc de asta, recomandam sa va tratati copilul cu respect, sa il ascultati si sa ii oferiti sentimentul ca a fost inteles, aratati-i ca aveti incredere in el si in capacitatile sale, dar mai mult decat atat oferiti-i TIMP SI ATENTIE POZITIVA!

Bibliografie:
Sheila O’Malley, 2013, Your Child’s Self Esteem, Practical Parenting 

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.

Share Social