Tulburari de comportament alimentar

  • 0 comments

Mass media are un rol important in societatea noastra; sunt persoane care se muleaza, se conformeaza si adopta tendintele prezentate prin intermediul TV-ului, internetului si revistelor. Cu toate ca actualizarea zilnica a informatiilor e benefica pentru cultura generala, marea majoritate a indivizilor se incred in aceste dogme care le controleaza viata. Pe zi ce trece suntem bombardati de imaginea unei siluete perfecte mediatizata la TV si in reviste. Inca de mici suntem supusi la modele de perfectiune (papusa Barbie), iar recurenta acestora duce la formarea unei imagini standard, unanim acceptata ca ideal de frumusete. Drept consecinta, tinerele adopta o atitudine auto-critica si incearca, chiar exagerand, sa atinga idealul dezirat, impus de societate. De cele mai multe ori, pe fondul unei proaste imagini de sine si datorita standardelor impuse de societate, se dezvolta tulburarile de comportament alimentar.
Cele mai cunoscute tulburari de comportament alimentar sunt anorexia si bulimia.

         Anorexia nervoasa este o tulburare psihiatrica ce consta intr-o deformare a imagini proprii, cauzand subalimentare si o dorinta patologica de a nu lua in greutate. Anorexia are atat cauze sociale cat si fiziologice. Aceasta tulburare este prezenta la femeile provenind din familii cu pretentii de ascensiune sociala sau la femeile ce prezinta un refuz al sexualitatii: pe langa lipsa menstruatiei, la fetele sever afectate lipsesc unele caracteristici sexuale secundare, precum formele feminine.
Simptome:
·         urmarea unui program de exercitii istovitor
·         utilizarea de laxative, diuretice sau vomatul pentru a pierde in greutate
·         distrugerea smaltului dentar, ca urmare a episoadelor repetate de voma
·         constipatia si golirea incetinita a stomacului
·         par fragil, piele uscata si unghii friabile
·         sani micsorati
·         oprirea menstruatiei sau perioade lungi de amenoree
·         o temperatura a corpului mai scazuta decat in mod normal
·         bradicardie, mai putin decat 60 de batai pe minut
·         diminuarea sensibilitatii nociceptive (perceptiei durerii)
·         colorarea violacee a pielii de la nivelul extremitatilor
·         sensibilitate ridicata la infectii
·         piele de culoare galben-portocalie, in special la palme si maini

Cercetarile au dovedit in cazul anorexicilor disfunctii ale hipotalamusului, parte a creierului responsabila cu reglarea metabolismului si functionarea hormonala. Studiile au aratat ca rata de vindecare este de 67%.

Bulimia e caracterizata prin episoade recurente de lacomie alimentara urmate de incercari de eliminare a excesului, folosind vomitive si laxative. Bulimia este cauzata de factori de personalitate, biologici si sociali si induce simptome ca:

  • lipsa a propriei identitati si a aprecierii de sine
  • episoade de depresie
  • inlocuirea golului sufletesc cu hrana
  • utilizarea de laxative, diuretice sau vomatul pentru a-si mentine greutatea

Conform ultimelor descoperiri, exista evidente ca aceeasi tulburare biochimica ce determina anumite tipuri de depresie poate sta la baza bulimiei; de exemplu, un deficit de serotonina poate fi cauza atat a depresiei cat si a bulimiei. Un studiu suedez arata ca persoanele care au un nivel ridicat de testosteron si un nivel mai scazut de estrogen sunt mai predispuse la bulimie. Asta pentru ca e dovedit ca prea mult hormon masculin induce in corpul unei femei senzatia de foame si pofta de dulciuri si grasimi.

       Tratament:
In primul rand, persoanele afectate de aceste tipuri de tulburari sunt sfatuite sa se prezinte la doctor unde se va aborda un regim alimentar sanatos ce permite continuarea activitatilor zilnice. In cazul anorexiei, se va urma un tratament de luare in greutate.
In al doilea rand, atat anorexia cat si bulimia sunt tulburari pe baza fizica si psihica, astfel, e nevoie de ajutorul unui psiholog sau consilier care sa ajute persoana in cauza. Ca metode  terapeutice exista terapia individuala, terapia in grup sau grupuri de suport.

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.

Share Social