7 recomandări pentru ca despărțirea de părinte să fie mai ușoară, mai blândă

  • 0 comments
7 recomandări

Momentul în care copilul trebuie să se despartă de părinți este unul dificil. Este dificil și pentru părinte – pentru că-l vede supărat sau îl aude plângând, dar și pentru copil pentru că îi vede pe părinți plecând.
În jurul vârstei de 8 luni, copiii încep să realizeze faptul că părinții pot pleca de lângă el și-l lasă singur, iar acest lucru duce de cele mai multe ori la un distres emoțional pentru copil. Pe măsură ce cresc, cei mici dezvoltă un puternic atașament față de părinți și din această cauză despărțirea de părinte se face de cele mai multe ori la un nivel intens. Unii copiii se manifestă prin țipete isterice, la alții prin perioade prelungite de plâns. Sunt conștienți că părinții se întorc, însă prefera ca aceștia să nu plece deloc.

Pentru ca despărțirea de părinte să fiu una mai sănătoasă atat pentru copil cât și pentru părinte, uite câteva recomandări:

1. Începe devreme
Începe interacțiunea cu persoane străine cât mai timpuriu posibil. Fiecare copil are nevoie de practică pentru a dobândi abilități de a face diverse lucruri. Oferă-i sprijin și acel mediu sigur ori de câte ori are nevoie, însă lasă-l să exploreze și noile oportunități.

2. Momentele de rămas bun
Momentele de rămas bun sunt foarte importante. Atenție însă; prelungirea acestora ar putea crea în mintea copilului dubii cu privire la întoarcerea ta. Nu te întoarce niciodată din drum în speranța de a-i arăta că nu pleci pentru totdeauna. Pregătirea copilului pentru momentul plecării este foarte importantă, iar predictibilitatea lucrurilor de peste zi, îl ajută pe copil să facă față mai bine momentului despărțirii.

3. Ai grijă la limbajul trupului
Încearcă să exprimi încredere nu doar prin cuvinte ci și prin gesturi. Zâmbește în timp ce pleci, chiar dacă ți se rupe sufletul când îl vezi supărat. Atitudinea fermă îi va da un sentiment de siguranță față de persoana cu care rămâne.

4. Nu te furișa
Mulți părinți preferă să se strecoare atunci când copilul nu-i observă, pentru a evita tragedia despărțirii. Furisându-te nu vei face decât să slăbești încrederea copilului în tine pentru că se va simți păcălit de fiecare data când vei proceda astfel.

5. Inventează un ritual de rămas bun
Spre exemplu: un salut special sau o îmbrățișare specială pot da o mai mare siguranță copilului.

6. Dă-i o misiune sau o sarcină de rezolvat
Responsabilizarea celor mici îi face să se simtă importanți. Încrederea în sine – că pot să facă diverse lucruri și singuri îi ajută să se dezvolte și să-ți umple timpul petrecut fără părinți.

7. Repere temporale
Încadrează perioada în care ești absent în repere pe care cei mici le pot înțelege. Poți de exemplu să le zici că te întorci după ce se trezesc sau după ce mănâncă de două ori.

Îngrijirea si experientele de care copiii au parte în primii ani de viață au o puternică influență asupra modului în care ei văd lumea, relaționează cu ceilalți și au un echilibru în viață. Ca și educatori, noi, Playful People, cum ne place să ne numim, avem o oportunitate unică de a influența viața micuților și o mare responsabilitate în același timp. De aceea vă mulțumim vouă, părinților care ne-ați ales până acum pentru încrederea acordată pentru îngrijirea și educarea puiuților voștri.

Perioada de adaptare la noul mediu este foarte importantă atât pentru copil (indiferent de vârstă) cât și pentru părinte. Perfect conștienți de acest lucru oferim un program ghidat de către psihologii noștri pentru despărțirea treptată de persoana de atașament (numărul de ore în care aceasta persoană va participa, va scădea gradual de la o săptămâna la alta).

Atașamentul securizant există atunci când nevoile copilului sunt îndeplinite constant, într-un mod afectiv de către o persoană de referință, când ei au multe interacțiuni pozitive cu adultul. Astfel învață că ei sunt importanți si se pot baza pe alții. Atunci când copiii dezvoltă un atașament securizant cu una sau mai multe persoane sunt mai încrezatori în explorarea lumii și în dezvoltarea relațiilor cu ceilalți. Pe acest principiu ne bazăm atât în perioada de adaptare a copilului la creșă sau la grădiniță cât și după ce adaptarea a avut loc, astfel încât separarea să fie fără efecte nocive asupra atașamentului format.

Află mai multe despre programul nostru aici http://playfullearning.ro/activitate/cresa-si-gradinita-playful-2

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totală sau parțială a textului se pedepsește conform legilor în vigoare.

Share Social

Lasă un răspuns