Cum sa-l fac pe copil sa asculte

  • 0 comments
Un copil

Copiii sunt exact ca si noi – nu intotdeauna asculta ce l-i se zice. La varsta lor, au nevoie de cineva care sa-i invete cum sa fie atenti si sa asculte diverse „instructiuni” pe care ca si adulti le spunem. Dar cum sa facem asta? Roni Leiderman (decan al Nova Southeastern University, Florida) afirma „parintii spun de zece ori unui copil, dupa care incep numaratoarea inversa pana la pedeapsa”. Nu in acest mod invatam un copil sa asculte. In acest fel ii invatam cum sa ne ignore cand ii repetam de zece ori ce are de facut si sa-l facem atent abia atunci cand numaratoarea ajunge la zece. Sa-l facem pe copil sa ne asculte, nu trebuie sa fie o batalie. Iata cateva sfaturi pentru a face „ascultatul” mai usor.

Coboara la nivelul lui

Fiecare parinte realizeaza mai repede sau mai tarziu, ca stand in picioare si fiind superior ca inaltime copilului sau cu atat mai mult, strigand din cealalta camera, nu are efectul pe care-l asteptam. Apleaca-te sau ia copilul in brate, astfel incat sa aveti contact vizual, pentru a-i capta atentia.

Contactul vizual este important si functioneaza foarte bine atunci cand esti fata in fata cu cel mic. El va asculta mult mai atent daca stai jos langa el reamintindu-i ce are de facut.

Fii clar

Transmite un mesaj clar, simplu si cu fermitate. Copilul va pierde mesajul daca „e ascuns” intr-o fraza prea lunga: „e foarte frig afara, si o sa te imbolnavesti, asa ca as vrea sa mergi sa-ti iei ploverul pe tine inainte de a merge la cumparaturi”. Pe de alta parte „e timpul sa imbraci ploverul” nu poate fi interpretat intr-un alt fel.

Nu transmite un mesaj sub forma de intrebare, daca nu vrei ca cel mic sa aiba posibilitatea sa aleaga intre doua obtiuni: „e timpul sa urci in masina si sa fixezi centura” are un rezultat mai bun in comparatie cu „dragule, urca in masina sa putem pune centura, bine?”

Este bine sa oferim copiilor obtiuni! Insa asiguta-te ca este in regula pentru tine indiferent de raspunsul pe care il vei primi de la copil. Oferindu-i obtiuni limitate (2 sau 3 obtiuni – in functie de varsta celui mic) si posibilitatea de a alege din ele, da un sentiment de putere si importanta celui mic.

Respecta ceea ce zici

Transmite clar ceea ce vrei sa zici si nu face promisiuni pe care stii ca nu o sa le poti indeplini. Asigura-te ca respectati aceleasi reguli impreuna cu partenerul tau, astfel nici unul dintre voi nu o sa submineze pe celalalt. Daca nu impartasiti unul cu altul aceleasi idei, vorbiti si cadeti de comun acord, ce e mai bine pentru cel mic.

Consolideaza mesajul

Pe cei mici ii ajuta ca odata transmis un mesaj verbal, acesta sa fie insotit si de comportamente specifice ale noastre. Astfel, atunci cand e prins intr-o activitate captivanta pentru el si spunem „e timpul sa mergem la somn” ajuta-l cu cateva indicii vizuale (stingand si aprinzand lumina), fizice (stand langa el si punandu-i mana pe umar, astfel facandu-l atent) sau demonstrative (pregatind patul si aranjand patura si perna).

Fa-i cunoscut planul zilei

Daca-l vezi pe cel mic ca e prins intr-o activitate si urmeaza sa plecati in parc avertizeaza-l spunandu-i „ne pregatim sa iesim din casa in cateva minute. Atunci cand o sa te chem, e timpul pentru a ne pune papucii in picioare sa putea pleca”.

Ofera instructiuni si fa-le distractive

„Pune cuburile galbene in cutia lor” vs „Bun, haide acum sa punem cuburile galbene in cutia lor”.

Strigatul poate sa produca rezultatele pe care le dorim, dar nimanui nu-i va placea procesul. Majoritatea copiilor raspund mai bine daca informatiile sau cerintele pe care le transmitem au o oarecare doza de umor.

Afectiunea si increderea cu care transmitem informatiile, ii fac pe cei mici sa doreasca sa te asculte pentru ca stie ca-l iubesti si crezi ca-i special.

Fii model pentru un comportament potrivit

Copiii vor fi buni „ascultatori”, daca noi ca si adulti suntem buni „ascultatori”. Faceti-va un obicei de a-i asculta pe cei mici. Uita-te la el cand iti vorbeste, raspunde politicos si lasa-l sa termine fara a-l intrerupe.

O atitudine precum „fa ceea ce zic, nu ceea ce fac!” nu functioneaza atunci cand ii invatam pe copii sa fie buni ascultatori.

Remarca comportamentele celor mici

Cat de des le atragem atentia copiilor atunci cand fac ceva nepotrivit? Iti place sa asculti pe cineva care iti da doar feedback negativ?

Copilul e mult mai deschis in a asculta daca remarci acele momente in care el are un comportament potrivit. „Ti-ai pus papusa la loc! Excelent!” sau „Ai fost foarte grijuliu cu papusa ta! Sunt mandru de tine!”

Iata cateva dintre modalitatile prin care ii putem face pe copii sa fie mai receptivi la ceea ce dorim sa transmitem ca si adulti. Respectul ce-l acordam celor mici e foarte important pentru a le da sentimentul ca sunt oameni valorosi si ascultati si vazuti de catre cei mari ca parteneri intr-o relatie ce se construieste zi dupa zi.

 

Articol tradus si adaptat dupa „Getting your toddler to listen

http://www.babycenter.com/0_getting-your-toddler-to-listen_11531.bc

 

Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totală sau parțială a textului se pedepsește conform legilor în vigoare.

– See more at: http://playfullearning.ro/cresasigradi/7-recomandari-pentru-ca-despartirea-de-parinte-sa-fie-mai-usoara-mai-blanda/#sthash.lsPAdL5g.dpuf

Share Social