Furia – oportunitate de dezvoltare personala?!

  • 0 comments
5796718abc52d891d3c55db6e8c4bc7f

„Cand copilul meu tipa la mine, simt ca imi apasa cateva puncte sensibile. Pur si simplu nu-l pot ajuta. De fiecare data se incheie cu tipete din partea mea sau mai rau” – S.

Adesea cautam solutii pentru situatiile in care copiii au anumite comportamente ce ne activeaza o stare de tensiune. Insa ce facem atunci cand aceste stari sunt tot mai frecvente? Daca furia sau starea de tensiune apare tot mai des, e momentul sa luam atitudine. Pana la urma, nu anumite persoane activeaza aceasta stare ci conexiunea cu situatiile din copilaria noastra, din alte traume pe care le-am avut sau stresul pe care il experimentam zi dupa zi.

Viata ne ofera tot felul de situatii prin care sa ne putem dezvolta personal. E nevoie sa infruntam aceste situatii, pentru ca dezvoltarea noastra sa fie una sanatoasa. Daca le tratam cu superficialitate sau nu le luam in serios, raman in istoria noastra ca lucruri nerezolvate. Astfel, pentru ca cei mici sunt cei care ne activeaza cele mai adanci emotii, de cele mai multe ori ei sunt cei mai buni profesori pentru noi.

In momentul in care comportamentul copilului tau duce la descoperirea propriilor puncte slabe, nu e un sentiment foarte placut. Te antreneaza insa sa-i arati copilului ca emotiile puternice pe care le traim sunt oportunitati de invatare.

  1. Opreste-te, renunta la orice era in agenda in acel moment si respira

Nu putem evita tot timpul starile de tensiune pe care le simtim (in legatura cu anumite comportamente ale copilului), dar putem sa descoperim cativa stimuli activatori si astfel sa prevenim acele situatii mai putin placute. Este foarte greu, intrucat simtim ca e o nevoie urgenta de a-l face pe copil sa ne asculte. Dar aceasta urgenta este doar reactia noastra automata de tipul „lupta sau fugi”. Atunci cand copilul tau pare sa semene cu un inamic, mai bine intoarce-te si fa altceva.

Seteaza limite cu copilul. Odata ce ai reusit sa te linistesti, o sa fi mai dispus sa te conectezi cu el, inainte sa corectezi un comportament. Astfel poti calma o furtuna in loc sa faci lucrurile mai rele (nu, nu o sa dai dovada ca esti o persoana slaba – arati ca cineva care poate sa-si stapaneasca furia si sa fie model de comportament sanatos).

  1. Analizeaza furia din corpul tau

Respira. Fii rabdator cu tine! Nu e usor, insa de fiecare data cand o sa poti sa respiri, intr-o astfel de situatie, te incarci si toleranta in situatiile mai putin placute va creste.

  1. Lucreaza cu tine

Foloseste situatiile in care simti furie in legatura cu un comportament al copilului tau, pentru a analiza mai degraba reactiile tale si nu ceea ce copilul a facut. Scrie un jurnal. Fa conexiuni cu ceea ce se intampla in copilaria ta. Cum ai putea sa faci lucrurile diferit?

De cele mai multe ori pare ca cei mici sunt cei care creeaza probleme, insa atunci cand lucram la ceea ce noi simtim si gandim, problema pare sa se reduca. Asa e! Odata ce e „pace” intre noi si copil, putem seta limite ferme si blande si sa-l ajutam sa-si gestioneze emotiile. La fel cum atunci cand ne iubim pe noi insine, putem oferi iubire neconditionata si copiilor.

Atunci cand reusim sa ne abtinem in a actiona in plina furie, copiii vor invata sa faca si ei la fel. Astfel ambele parti implicate vor avea de castigat. Modelarea comportamentala are un impact mult mai mare fata de modelarea verbala.

Asadar, cand va mai intalniti cu situatii ce sa intensifice sentimente precum furia, incercati sa va folositi de ele pentru a incepe dezvoltarea voastra personala.

 

Articol preluat si adaptat dupa:

http://www.ahaparenting.com/blog/Self_Care_When_Your_Kids_Push_Your_Buttons

Toate drepturile rezervate ©Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.

Share Social