Rusinea

  • 0 comments
Frica

Ne intalnim de multe ori cu situatii in care adultii stabilesc ce inseamna un comportament “bun” sau “rau”. Si nu sunt putine situatiile in care ca si adult dorim sa atragem atentia atunci cand un copil nu se comport corespunzator asteptarilor noastre. Pedeapsa verbala este comuna in aproape fiecare casa si scoala. Ea se bazeaza pe rusine ca descurajare, in acelasi mod in care pedepsele corporale se bazeaza pe durere. Rusinea este una dintre cele mai comune metode utilizate pentru a corecta comportamentul copiilor. Dar daca rusinea face rau copiilor nostri? Ar putea fi faptul că pedepsele verbale repetate lasa copiii cu un sentiment durabil de „copil rau”? Daca da, ce putem face diferit?

Rusinea este un mod prin care copiii ajung sa genereze ganduri si sentimente negative despre ei însisi. Aceasta apare de cele mai multe ori atunci cand noi ca si adulti atribuim – direct sau indirect – o imagine negativa la adresa copilului ca intreg si nu ne referim strict la comportamentul pe care acesta îl face.

Rusinarea il face pe copil sa creada ca e gresit sa simta, sa isi doreasca sau sa aiba nevoie de ceva. Ea poate lua multe forme, in functie de ceea ce ca parinte sau adult vreau sa transmit. Daca vreau sa transmit ceva “moral” – baieti mari  si cuminti nu actionează asa, sau asteptari legate de varsta – nu te mai purta ca un copil, baietii mari nu plang, sau comparatii – de ce nu poti sa fii ca…, nici unul dintre ceilalti copii nu face ca tine etc.

Rusinea este una dintre cele mai comune metode de corectare a unui comportament si este considerata de multi adulti ca fiind o metoda acceptabila. Ca parinti avem tendinta de a recurge la rusine atunci cand ne simtim coplesiti, iritati sau frustrati, si simtim nevoia de a-i controla pe copiii nostri.

Cum putem sa-i directionam pe copiii?

Respectarea copilul.

Este de dorit sa se stabilească limite si sa se ajunga la o intelegere fara rusine. Este necesara o schimbare a atitudinii noatre ca adult si o evaluare a ceea ce consideram ca-l motiveaza pe copil.

Uneori, ceea ce noi intelegem ca „abatere disciplinara” este pur si simplu incercarea copilului de a face fata sau de a gestiona o nevoie nou intalnita in cel mai bun mod pe care il stie. Cu cat parintii pot accepta acest lucru mai repede, cu atat sunt mai putin tentati sa foloseasca rusinea ca un mod de a-l impinge pe copil la o maturizare mai rapida. De exemplu, este normal pentru copiii mici sa fie posesivi sau curiosi. Nu este neobisnuit pentru copiii de doi ani sa fie in imposibilitatea de a astepta ceva ce isi doresc, deoarece nu inteleg notiunea de timp ca si adultii. Daca folosim rusinea in locul educatiei, intrerupem un proces de invatare atat de important pentru cei mici.

Intelegere in loc de rusine.

Cand nu reusim sa intelegem comportamentele nepotrivite ale copiilor, riscam sa neglijam nevoile lor. De exemplu, unii copii tind sa se comporte agresiv mai mult decat e normal varstei lor. Acest lucru ar putea fi din cauza conflictului din casa, agresiunii de la scoala, sau a competitiei dintre frati.

 

Recunoașterea emotiilor

Rabdarea este una dintre cele mai importante calitati, insa este perfect normal ca in unele situatii ea sa nu functioneze la cote maxime. Este important ca cei mici sa creasca impreuna cu parintii, insa, in unele situatii e bine sa apelam si la ajutor. Atunci cand simtim o presiune prea mare, e mai avantajos pentru copil sa stea cu bunicii cateva ore, decat sa incercăm sa-i corectam comportamentul rusinandu-l.

 

Multe persoane sunt in contiunare convinse ca folosirea rusinii sau a pedepselor sunt singurele metode pentru prevenirea comportamentelor negative la copii. Nu-i adevarat! Limitele mai eficiente si mai sanatoase pot fi setate fara a recurge la violenta sau rusine. A fi puternic cu copiii nu inseamna a fi aspru sau umilitor. Exista alternative prin care putem dezaproba un comportament si care sunt mai sanatoase si mai eficiente. Copiilor carora le sunt setate limite coerente de catre parinti, sunt mai capabili sa-si exprime sentimentele si nevoile si cresc cu o puternica stima de sine.

 

 

Articol tradus si adaptat dupa:

“Good children – at what price? The secret cost of shame” Robin Grille și Beth McGregor

“Shame does not teach children to do better” –

Shame Does Not Teach Children to Do Better

Share Social